| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Az új hővezetékrendszer előnyei PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 1
SlabVynikajce 
Piatok, 05.oktbra 2012 - 13:39 hod.
obrázokAugusztus végén befejeződött városunkban a hővezetékek cseréje. Az Enerbyt igazgatója szerint a csere sok kellemetlenségtől kíméli meg a lakosokat, amelyek elsősorban a hideg időjárás beköszöntével jelentkeztek volna. A munkálatokról, valamint az új vezetékekről Szórád Györgyöt kérdeztük.
-Miért volt szükség Párkányban a hővezetékek cseréjére?
Az ilyen vezetékek élettartama átlagosan 30-40 év. Azok a csövek, amelyeket kicseréltünk, már bőven betöltötték a negyvenedik évüket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a munkálatok során több kellemetlenség is ért bennünket ebből kifolyólag. A Bartók utcánál például kilenc csőtörésünk volt, hiszen a vezetékekben már csak a külső földréteg tartotta a lelket. A hővezetékek cseréjét önerőből, banki hitelből finanszíroztuk. A hitelt nagyrészt a szintén most épülő kogenerációs egység működtetésével tervezzük finanszírozni. A kogenerációs gázmotorral villamos energiát gyártunk, a keletkező hulladékhőt bevisszük a rendszerbe és például vizet melegítünk vele. Ez egy igen magas hatékonyságú, számos helyen használt módszer. Mint tudjuk, az erőműveknél is legtöbbször az a probléma, hogy a hőt nem tudják hová tenni, mi azonban azt is el tudjuk adni. Ahol kicserélünk egy csövet, ott a leírás alapján a beruházás egyhuszad része belekerül a hő árába és mindez 25 éves időtartamra megdrágítja azt. Nekünk az a célunk, hogy ezt a növekedést lecsökkentsük, hiszen a kogenerációs egység 3 és fél év alatt megtérülő befektetést ígér.
-Ez azt jelenti, hogy Párkány lakói számíthatnak akár a fűtődíj csökkenésére is?
Ez ebben a formában nem igaz. Egy tavalyi példán szemléltetném a befektetés hőárra kifejtett hatását. A 2011-es évben a 11 %-os évközi gázáremelést alapul véve, azzal, hogy kicseréltük a hőcserélő állomásokat gazdaságosabbra, - ami szintén sok pénzbe került -, sikerült úgy gazdálkodnunk, hogy a hőáremelés „csak” 6,4 % volt városunkban az egyébként 11% helyett. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az emelkedést csökkentjük. A hő ára két részből tevődik össze, egy fixből és egy változóból. A fix rész inkább a karbantartási munkákat tartalmazza, így ez nem függ össze alapvetően a hő mennyiségével, míg a változó rész a bejövő energia költsége, ami magába foglalja például a gázt, a villanyt és a vizet.  Ez a két tényező együttesen adja a hő árát. Azzal a beruházással, amit mi csináltunk, a fix ár növekszik ugyan, de a változó csökken. Bízunk benne, hogy a továbbiakban is ilyen pozitív eredményeket produkálunk majd ezen a területen.
-A város mely területeit érintette a vezetékcsere?
Ezt azért nehéz pontosan behatárolni, mert a mi fűtésrendszerünk nem utcafüggő, de a vezetékcsere érintette többek között a Gesztenye, Jesenský, Bartók, Sport, Hársfa, Vörösmarty, Smetana és a Kertész utcát, valamint a Szövetkezeti sort. Összesen kb. 7,5 kilométernyi csövet fektettünk le.

-Mi volt a munkamenet?
Laikusnak nehezen elmagyarázható, bonyolult munkafolyamatról van szó. A dolog lényege, hogy a kollégáim által precízen kidolgozott ütemterv szerint, fokozatosan kiszedtük a fölből a régi fűtéscsöveket, amelyek helyére lefektettük az új, melegvizes vezetékeket, majd ezt követően kiszedtük a melegvizes csöveket, amelyek helyére bekerültek a fűtéscsövek. Ezeket homokágyba fektettük, GPS bemérésre kerültek, hogy a későbbiekben mindenki pontosan tudja, melyik cső hol fut, majd az optikai kábelek lehelyezése következett, amelyek a város és cégünk igényeit fogják szolgálni. Ezek bemérése és homokágyba helyezése után visszatemettük az árkokat, majd kijavítottuk az érintett járdákat, utakat, parkokat. Természetesen közben a nyomáspróbák és a hegesztések röntgenvizsgálatát is biztosítani kellett úgy, hogy a lakosság melegvízellátása minimális időre szüneteljen csak. Összehasonlításképpen más városokkal, az ilyen munkálatok többnyire három hét melegvízhiánnyal szoktak járni, mi azonban igyekeztük ezt az időt a lehető legrövidebbre lecsökkenteni. A helyreállítási munkálatok még folyamatban vannak, a teljes befejezésüket csak tavaszra tervezzük, mert ahol vastag a friss földréteg, ott később a megszálló föld tönkretenné a járdákat, és a jelenlegi szárazságban a fűmagot is fölöslegesen vetnénk el. Igyekszünk folyamatosan, racionálisan, a várossal mint közterület tulajdonossal egyeztetve elvégezni a parkosítási munkálatokat. Kérem ehhez a lakosság türelmét!

-Mit kell tudnunk a vezetékekről?
A cserék folyamán előre hőszigetelt, acél- és műanyag csöveket raktunk a régiek helyére, amelyek minősége és szigetelőképessége világszínvonalú. Az acélcsöveket külsős cég hegesztette, a műanyag csöveket saját kapacitással helyeztük a földbe, majd üzembe is. Ezzel a munkával sok kellemetlenségtől óvtuk meg a lakosokat, mert a régi vezetékek, főleg télen, a fűtésszezonban nagy igénybevételnek vannak kitéve és akkor törnek, okozva ilyenkor akár többnapos fűtéskiesést egy egész lakótelep számára. Nem szabad elfelejteni, hogy a régi csövek hiányos szigetelése a parkok talajfűtését is biztosította, mindannyiunk pénzéből.
Porubszky Petra
 
Dnešný deň

Sobota, 20.jla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Ija
Zajtra m meniny: Daniel

Kalendár udalostí
« < Jl 2024 > »
N P U S P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týždeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1